Tips voor het kiezen van een bruidsfotograaf

10 tips voor het kiezen van een geschikte bruidsfotograaf

Jullie gaan trouwen. Van harte gefeliciteerd! Jullie zijn wellicht gestart met het organiseren van jullie huwelijksdag. Een periode waarin je veel keuzes moet gaan maken binnen het enorme aanbod van partijen en mogelijkheden waarmee jullie de huwelijksdag gaan vormgeven. Een mooie locatie, de kleding van bruid en bruidegom, wel of niet trouwen op het stadhuis, de ambtenaar, de aankleding van de trouwlocatie, de geschikte bruidsfotograaf, wel of geen video van jullie huwelijksdag, de kaarten en zo meer.

Om jullie op weg te helpen geven we jullie hier 10 gouden tips om de geschikte bruidsfotograaf te vinden:

Het voortraject:

1. Via bijvoorbeeld Google kies je een bruidsfotograaf in de provincie waar je woont. De fotograaf is doorgaans goed bekend met de regio en hiermee ‘steun’ je ook de lokale ondernemers. Maak hier een keuze van ongeveer 5 fotografen. Kijk ook even buiten de regio want ook daar zitten toppers!

2. Maak eventueel gebruik van offertesites zoals fotografen-vinden.nl of bruidsfotograafoffertes.com. Let wel: ga vervolgens serieus met de aanvraag om. De vele fotografen die jullie aanvraag gaan behandelen steken daar veel tijd en energie in. Ze gaan je wellicht ook telefonisch benaderen. Sta de fotograaf te woord, ook als hij/zij een voicemail achter laat. Bekijk de offertes binnen enkele dagen en geef de fotografen waar je geen interesse in hebt per e-mail aan dat je hun niet in je eerste keuze hebt betrokken. De fotograaf vindt het doorgaans ook erg prettig als je kunt aangeven waarom je de keuze niet voor hem/haar hebt gemaakt.

3. Heb je een selectie van fotografen gemaakt? (maximaal 5) Dan komt de volgende stap.

Een keuze maken:

4. Bezoek de websites van de fotografen die je hebt uitgekozen. Maak een lijstje (plus en min) waarop je schrijft wat je aanspreekt bij de fotograaf: mooie foto’s, wat hij/zij biedt, de prijs maar schrijf ook op wat je niet aanspreekt. Fotografen stemmen meestal hun fotografie af op het bruidspaar. Het kan zijn dat je niet alle fotografie mooi vindt of passend bij je vindt. Dat is logisch.

5. Zijn de foto’s kwalitatief goed? (goed in kleur en scherpte, goed in uitsnede etc.) Hebben de foto’s zeggingskracht? Straalt er emotie, vreugde, liefde vanaf? Zelf niet thuis in wat goede foto’s zijn? Laat je ouders of vrienden die er wel wat meer kijk op hebben naar je keuze kijken. Vraag dit aan minimaal 3 personen om een objectief beeld te krijgen.

6. Heeft de fotograaf goede recensies gekregen van eerdere bruidsparen? Vertellen ze ook iets over de sociale capaciteiten van de fotograaf?

7. Wat biedt de fotograaf je? Wordt elke foto in de nabewerking betrokken? Krijgt elke foto de nabewerking waar de foto en dus jullie recht op heeft? Hoeveel tijd besteedt de fotograaf aan de
nabewerking en zit dit in de prijs die hij/zij rekent meegenomen? Een fotograaf die voor 300 euro de dag fotografeert, daar zal je even goed moeten doorvragen.

8. Heb je te maken met een beroepsfotograaf of met een part-time of met een startend fotograaf, of juist iemand die het als hobby erbij doet? Het zegt veel over de ervaring die de fotograaf heeft met huwelijken. Bruidsfotografie is een van de moeilijkste takken van sport binnen fotografie. Veel diverse onderdelen moet de fotograaf zich eigen zijn: werken in slechte licht omstandigheden, werken met groepen mensen en ze allemaal tegelijk goed op de foto weten te zetten, sociale interactie met jullie en de gasten, tijdsdruk, continu alert zijn en op tijd de geschikte foto maken. Bedenk dat het investeren in de fotograaf een van de belangrijkste onderdelen is. De persoon in kwestie kan je huwelijksdag cachet geven door amicaal, gastvriendelijk en hartelijk te zijn, maar ook alert, vakkundig en attent te zijn. De bruidsfotografie moet direct goed zijn. Je kunt het niet nog eens over doen.

9. Heeft de fotograaf aandacht voor jullie wensen en wilt hij/zij graag meer weten over jullie? Of praat de fotograaf vooral graag over zichzelf en hoe goed zijn werk is?

10. Geef je budget ruimte om een kwalitatief goede fotograaf te kiezen. Je krijgt absoluut waar voor je geld. Hoe meer vakkundigheid in de fotografie wordt gelegd, des te meer en langer plezier heb je van je bruidsfotografie, het album en de producten die je vervolgens van de fotograaf afneemt.

We wensen jullie veel succes en wijsheid bij het maken van jullie keuze. Of je nu wel of niet voor onze bruidsfotografie kiest… Wij bieden verloofden ook Wedding advies. Tijdens een gesprek bespreken we met jullie de go’s en no-go’s, zodat je goed voorbereid de markt van Trouwen met een gerust hart kunt binnenstappen. Vraag ons naar de mogelijkheden of om advies.